1. What is the meaning of 3 R’s in waste management? [1]
Ans: The three Rs strategy of waste management involves reduce, reuse and recycle.
2. What are slums? [1]
Ans: Slums are clusters of huts or homes in parts of cities.
3. Name the earliest human ancestor. [1]
Ans: Australopithecines
4. Define Eutrophication. [1]
Ans: The discharge of domestic wastewater, agricultural return water, or run-off water and many industrial effluents contribute nutrients like phosphates and nitrates. These nutrients promote excess growth of algae in water bodies (algal blooms). This is called eutrophication.
5. Expand E.I.A. and state its main objective. [2]
Ans: Environmental Impact Assessment (EIA). It is a tool for preventing the adverse environmental impact of developmental activities,
6. Name and define any two modes of transmission of diseases by pathogens, giving suitable examples. [2]
Ans: Contact transmission and vector transmission.
7. What is Commensalism? Briefly explain it with a suitable example. [2]
Ans: Commensalism is the relationship in which one of the species benefits while the other is
neither harmed nor benefited. Some species obtain the benefit of shelter or transport from another species. For example, a sucker fish, remora, often attaches to a shark by means of its sucker, which is present on the top side of its head.
8. Name any two National Parks/Sanctuaries of India and also mention the name of the important animal species found there. [2]
Ans:
9. a) List any two consequences of Deforestation.
b) Name a medicinal plant from which quinine is extracted to treat malaria? [2]
Ans:
(a) Soil erosion, landslides, silting, loss of habitat.
(b) Cinchona tree
10. Mention the main objectives of the following : [2]
a) Ramsar Convention.
b) Montreal Protocol.
Ans:
11. List any four immediate strategies to cope with green house effect? [2]
Ans: The following steps would be useful in reducing the emission/release of greenhouse gases into the atmosphere:
12. What is the difference between ‘one-star’ and ‘five-star’ refrigerators? [2]
Ans: The 5-star refrigerator is significantly more energy efficient and consumes much less electricity than the 1-star refrigerator, which leads to lower electricity bills over time.
13. What may happen to [4]
a) The cells of the body are exposed to radiation dose of around 10 rem.
b) Lungs of coal miners working in coal mines for several years.
c) Drinking arsenic contaminated water for several years.
d) Marine life in case of an oil-spill in the sea.
Ans:
14. a) Expand the following : [4]
b) Briefly explain biological control of Pests with a suitable example.
Ans:
(a)
(b) Biological control of pests is an ecologically sound alternative to chemical pest control. The biological control agents of pests do not enter the food chain or poison animals and so are not likely to harm mankind.
The cottony cushion scale pest (Icerya purcahsi) is controlled biologically on a large scale by its predator, the ladybird beetle. At present, some 15,000 naturally occurring micro-organisms or microbial byproducts have been identified as potentially useful biological pesticides.
15. List any two factors which contributed to the enormous rise in human population and also mention any four ways by which this population growth has had an impact on the environment? [4]
Ans:
Impact of population growth on the environment
16. a) Environmentalists are worried about climate change. Which international body is entrusted with the task of suggesting and ensuring means and ways of tackling this problem? State the objectives of this organisation.
b) What is the role of Sulabh International in promoting environmental sanitation and removing social stigma in India? [4]
Ans:
17. a) What is an Ecotone, and give two examples?
b) Give two examples of human-modified ecosystems. [4]
Ans:
(a) Ecotone is a zone of junction between two or more diverse ecosystems, e.g. the mangrove forests. They represent an ecotone between marine and terrestrial ecosystems. Some more examples of ecotone are – grassland, estuary and river bank.
(b) Some examples of human-modified ecosystems are:
18. a) Name any two common diseases that may reach epidemic proportions.
b) How are the above-mentioned diseases transmitted and give the main characteristic symptom of each of the diseases? [4]
Ans: (a) Dengue, HIV and AIDS, Mad Cow disease.
(b)
19. a) Depending on the nature of water in which fish is reared, name the type of fisheries and name any two fish reared in each type?
b) Give an example :
i) Indian poultry bird.
ii) Exotic poultry bird.
c) What is Apiculture and list any two of its benefits? [6]
Ans: (a)
(b)
(c) bee. Apiculture or bee-keeping is the art of caring for and controlling colonies of honey bees in large quantities for the commercial production of honey. There are three major advantages of beekeeping:
20. a) List any four parameters that characterize the standard of living of a population.
b) How does the improper sewage system in the cities affect the quality of water?
c) What are Phytosanitary products? How are they harmful? [6]
Ans:
(a) A population is also characterised by certain parameters, such as:
(b) Improper sewage disposal, dumping of farm yard manures and agricultural chemicals, and industrial effluents are causing pollution of groundwater.
(c) Phyto-sanitary products are insecticides, pesticides, fungicides, herbicides, etc. They enter the soil as run off and pollute the water table, affecting aquatic life. They are carcinogenic and cause renal failure.
21. a) Draw and label a terrestrial food chain showing four trophic levels.
b) Explain Lindman’s 10% law: If the 1st trophic level in the above food chain you have drawn receives 10,000 k. cal. of energy how much energy will the members of the 4th trophic level receive?
c) Define a food-web? [6]
Ans:
(a) Terrestrial food chain
(b) According to the 10% rule related to ecological efficiency, and states that the amount of energy
transferred at each tropic level is only 10% of the energy of the previous tropic level. Therefore,
(c) A food web is a network of interconnected food chains existing in an ecosystem. One animal may be a member of several different food chains.
22. a) Give two reasons as to why are agrochemicals applied to the soil?
b) State any four adverse effects of continuous application of biocides. [6]
Ans:
(a) Agrochemicals are applied to the soil for two main reasons, namely to:
(b) Continued application of biocides causes various problems, which are as follows:
23. Name any two sources of fresh water. [1]
Ans: Fresh water is found in lakes, rivers, streams, ponds and in the ground.
24. Define Grey water giving suitable examples. [1]
Ans: Grey water is defined as untreated household wastewater, which has not come into contact with toilet waste. It can originate from the shower, bath, bathroom, washing basin, clothes washing machine and laundry trough.
25. Name any two contaminants of groundwater. [2]
Ans: Nitrates and phosphates.
26. List any four ways for improving the efficiency of water use at the household level. [2]
Ans:
27. a) Name the two main techniques of rainwater harvesting. Which one of these techniques is the new concept of rainwater harvesting, and name the four structures generally used in the process?
b) List any four benefits of rainwater harvesting.
c) Mention any one ancient method of water harvesting in India. [6]
Ans:
23. Name any two renewable sources of energy. [1]
Ans: Solar energy, biomass, hydropower, wind energy, wave energy, geothermal energy, etc.
24. What is the significance of dams in the production of hydroelectricity? [1]
Ans: Water released from the dam reservoir flows through a turbine, spinning it, which in turn activates a generator to produce electricity. The water stored at a higher elevation is a source of potential energy. It is converted to kinetic energy in the turbines and then to electrical energy.
25. What are petro crops? Name any two such plants? [2]
Ans: Plants that produce hydrocarbons, which are used as alternative energy sources, are called petro crops. Eg., Jatropa curcas and Calotropis gigantea.
26. a) List the main advantages of natural gas as a domestic fuel.
b) Expand CNG. Give its one significance. [2]
Ans:
27. a) What is an Ecohouse? Name the technologies used during its construction.
b) Expand CFL and give its significance.
Ans:
(a) Ecohouse is a residential building and was constructed in the mid-seventies. It was equipped with a solar cooker and a multifeed biogas plant. The following technologies were used in this house-
(b) Compact Fluorescent Lamps (CFL). CFL lamps are used because they are comparatively less electricity-intensive and last longer.
– o O o –
NIOS Class 12 English Chapter 4 Question Answer INTEXT QUESTIONS 4.1 1. What incident made…
Water Potential in Plants Water potential is the measure of free energy in water per…
NIOS Class 12 English Chapter 3 Question Answer INTEXT QUESTIONS 3.1 1. What is the…
NIOS Class 12 Environmental Science Paper 2022 April SECTION - A 1 As a responsible…
NIOS Class 12 English Chapter 2 Question Answer INTEXT QUESTIONS 2.1 1. When did Mary…
NIOS Class 12 Environmental Science Question Paper 2022 Oct SECTION - A 1. What is…
This website uses cookies.