1. How is an email different from a written letter?
Ans: An email is instant and electronic, while a written letter is physical and typically slower to deliver.
2. How is electronic communication different from paper-based communication?
Ans: Electronic communication is faster, editable, and allows for instant delivery compared to paper-based communication, which is physical and slower.
3. Mention some important features of communicating through e-mail.
Ans: Important features of email communication include instant delivery, ease of editing, attachment capabilities, and the ability to communicate with people worldwide.
1. What are the basic components of an email?
Ans: Basic components of an email include the subject line, recipient(s), sender’s email address, message body, attachments, and signature.
2. How do you write a good e-mail? Explain its constituents.
Ans: To write a good email, include a clear subject line, provide context, use concise language, ensure proper formatting, and proofread carefully.
3. Why is identification of a person vital in writing an email.
Ans: Identification of a person is vital in email to establish credibility, clarity, and professionalism, ensuring the recipient knows who the sender is.
Identify the following statements are true (T) or false (F). Correct the false statements.
1. With e-mail, the receiver can ask for and get clarifications.
Ans: True
2. Since many messages come all at once, we must use ways to make our message stand out and be read.
Ans: False
3. Reference to previous letter/mail is carried below the subject line.
Ans: False
1. You receive the following message on 21/04/2024
Dear Harish,
Last night, the new central cooling system installed by Aqua Cool exploded.
Our complete spring stock has been destroyed. Damage-minimum Rs. 4 lakhs.
Advise the line of action.
Manish.
You are Harish. Now, write a reply to Manish.
Ans: Individual answer: Contact Aqua cool and ascertain cause of explosion- any casualties/contact insurance- use stand by system for the time being.
2. Write to Raj Travels, asking them to cancel your air tickets to Bangalore and hotel accomodation they had booked for you. You will inform about the changed date in the near future.
Ans: Individual answer
3. Mention some Dos and Don’ts of writing an email.
Ans:
| Dos: Do use a clear and concise subject line Do address the recipient appropriately Do provide context and background Do use a professional tone Do proofread before sending Do use proper formatting Do respond in a timely manner | Dos: Do use a clear and concise subject line Do address the recipient appropriately Do provide context and background Do use a professional tone Proofread before sending Do use proper formatting Do respond in a timely manner |
1. Write an e-mail to your friend giving him some tips and tricks on how to prepare for term end examinations.
Ans: Individual answer.
2. Your friend wastes a lot of time on the internet visiting sites and playing online games. Write an e-mail advising him not to do so.
Ans: Individual answer.
3. Imagine you are Vanshika/Vivek, write an email to your teacher asking permission to remain absent from school for 2 days on account of your sister’s wedding ceremony.
Ans: Individual answer.
4. Write an email to your younger brother Ashish to give him the right guidance to choose the right career option after class 12th.
Ans: Individual answer.
5. You are a former student of Mr. Mittal, your tutor. Write an email with a minimum of 80 words using phrases to thank Mr. Mittal for his guidance that contributed to your overall development.
Ans: Individual answer.
6. You are a project manager for ABC company, write an email to your company members enquiring about delay in submitting their weekly planner and stressing the importance of meeting deadlines.
Ans: Individual answer.
NIOS Class 12 English Chapter 23 Question Answer INTEXT QUESTIONS 23.1 1. Given below is…
NIOS Class 12 English Chapter 22 Question Answer INTEXT QUESTIONS 22.1 1. What do you…
NIOS Class 12 English Chapter 21 Question Answer INTEXT QUESTIONS 21.1 1. Who is the…
NIOS Class 12 English Chapter 20 Question Answer INTEXT QUESTIONS 20.1 Complete the following statements…
NIOS Class 12 English Chapter 19 Question Answer INTEXT QUESTIONS 19.1 1. Based on your…
Imbibition in plants is the process by which water is absorbed by the hydrophilic surface…
This website uses cookies.