NIOS Home Science Class 10 Chapter 2
INTEXT QUESTIONS 2.1
1. State four reasons for eating food.
Ans:
- Food gives us energy to work
- Food helps in the growth and repair of tissues
- Food gives strength to fight against diseases
- Food helps the body to function normally
2. Choose the correct alternative given at the end of each statement given below:
| (i) The main use of proteins in the body is | (a) energy for work and play |
| (ii) Besides energy, fat helps in | (b) growth and repair of tissues |
| (iii) Carbohydrates are needed to provide | (c) making food tasty |
| (d) protection to delicate organs in the body |
Ans: (i) b (ii) c (iii) a
3. Name the main nutrient present in the following:
| No. | Food | Nutrient Present | No. | Food | Nutrient Present |
| (a) | Fish liver oil | (g) | Milk | ||
| (b) | Butter | (h) | Jaggery | ||
| (c) | Vanaspati | (i) | Wheat | ||
| (d) | Cheese | (j) | Egg | ||
| (e) | Dal | (k) | Sweet potato | ||
| (f) | Meat | (l) | Mustard oil |
Ans: (a) Fat (b) Fat (c) Fat (d) Protein (e) Protein (f) Protein (g) Protein, fat (h) Carbohydrates
(i) Carbohydrates (j) Protein (k) Carbohydrates (l) Fat
4. Find out the answers for following questions from the puzzle below. You may look horizontally or vertically. Write your answer in the space provided.
| C | E | R | E | A | L | S |
| A | p | I | S | Z | Q | D |
| B | R | K | X | F | W | S |
| D | O | M | W | A | H | A |
| C | T | G | A | T | R | K |
| N | E | R | Q | V | Y | K |
| M | I | F | W | B | I | L |
| T | N | D | E | M | K | Y |
| P | O | T | A | T | O | O |
a) Which nutrient provides maximum amount of energy?
b) Nutrient found in eggs in abundance?
c) Major source of energy in our daily diet?
d) Good source of carbohydrate?
Ans: (a) Fat (b) Protein (c) cereal (d) potato
INTEXT QUESTIONS 2.2
Choose the correct option to complete the statements given below.
1. i. Calcium is needed for
(i) improving the taste of food.
(ii) healthy bones
(iii) strong teeth
(iv) clotting of blood
Ans: (iii) strong teeth
ii. Richest source of iron is
(i) iodized salt
(ii) milk
(iii) leafy vegetables
(iv) wheat
Ans: (iii) leafy vegetables
iii. Fortified salt is rich in
(i) iron
(ii) iodine
(iii) calcium
(iv) all the above
Ans: (ii) iodine
iv. Person suffering from iodine deficiency must eat/drink
(i) seafood
(ii) root and tubers
(iii) milk products
(iv) fibre-rich food
Ans: (i) seafood
v. Movement of muscles definitely requires presence of
(i) iodine
(ii) iron
(iii) calcium
(iv) all the above.
Ans: (iii) calcium
2. Tick Mark (√) the fat-soluble vitamins from the choices given:
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D
Ans: Vitamin A and Vitamin D
3. Which vitamin will you get from the following food items?
(i) amla……………………… (vii) sprouted pulses……………
(ii) carrot…………………… (viii)sunlight on skin…………
(iii) cereals…………………. (ix) milk………………………
(iv) eggs…………………… (x) butter………………………
(v) fish oil…………………. (xi) pumpkin……………………
(vi) green leafy vegetables……… (xii) liver………………………
Ans:
- (i) amla – Vit. CÂ
- (ii) carrot – Vit. AÂ
- (iii) cereals – Vit. BÂ
- (iv) eggs – Vit. A, Vit. B
- (v) fish oil – Vit. A, Vit DÂ
- (vi) green leafy vegetables – Vit. A, Vit. B
- (vii) sprouted pulses – Vit. C
- (viii) sunlight on skin – Vit. D
- (ix) milk – Vit. A
- (x) butter – Vit. A, Vit. D
- (xi) pumpkin – Vit. A
- (xii) liver – Vit. A
4. Fill in the blanks:
(i) Vitamin D can be produced by the ……………… in the presence of ……………
Ans: body, sunlight
(ii) One function of Vitamin A is to keep our……………. healthy.
Ans: eyes
(iii) To keep our gums and teeth healthy, we must take ………………..
Ans: Calcium
(iv) The vitamin which makes bones and teeth strong is …………….
Ans: Vitamin B
INTEXT QUESTIONS 2.3
State whether the following statements are true or false. If true, give the justification:
(i) Fiber is not essential in the diet.
Ans: (i) F, Makes the digestive system healthy
(ii) We must remove the outer skin of apples before eating.
Ans: (ii) F, apple skin is rich in fibre
(iii) Fiber helps in the prevention of cancer.
Ans: (iii) T
(iv) Fiber makes fat.
Ans: (iv) F, makes you fit and healthy
(v) Fiber is found in tomatoes and grapes.
Ans: (v) T
(vi) Fiber increases bulk of the food.
Ans: (vi) T
(vii) You will lose weight if you do not eat fibre.
Ans: (vii) F, Fibre gives a feeling of satiety and prevents overeating.
INTEXT QUESTIONS 2.4
I Put a tick mark (√) against the right answer.
1. Deficiency diseases are those that occur in your body because of
(i) less water
(ii) absence of a nutrients
(iii) absence of exercise
(iv) presence of disease germs
Ans: (ii) absence of a nutrients
2. Vitamin A is important because it
(i) prevents night blindness
(ii) keeps the skin healthy
(iii) prevents anaemia
(iv) prevents constipation
Ans: (i) prevents night blindness
3. Haemoglobin formation is reduced in
(i) scurvy
(ii) anaemia
(iii) goitre
(iv) night blindness
Ans: (ii) anemia
4. If you take excessive amount of carbohydrates, you will become
(i) underweight
(ii) anaemic
(iii) obese
(iv) Marasmic
Ans: (iii) obese
5. An example of a food which prevents vitamin A deficiency is
(i) spinach
(ii) lemon
(iii) banana
(iv) potato
Ans: (i) spinach
TERMINAL EXERCISES
1. List the four important functions of food.
Ans:
- Food satisfies hunger: We eat food to satisfy our hunger. It also provides mental and psychological satisfaction. Therefore is the prime need to be satisfied in life.
- Social functions: Food has always been a central part of our social existence. It helps to relax and creates a friendly mood. People take special care in planning and cooking food for social occasions, so food promotes a sense of community.
- Psychological functions: In addition to social functions, food must also satisfy our emotional needs. These include a sense of security, love and attention. Familiar food items make us feel secure. A baby gets emotional security while being breastfed. Anticipating food needs and fulfilling them are expressions of love, care and attention. Similarly, sharing food is a token of friendship and acceptance.
2. Recommend three energy-giving foods for an active school-going child.
Ans: Milk, sweet potatoes, and pulses.
3. Justify the need for extra calcium and iron in diet of adolescents.
Ans: Calcium makes teeth and bones healthy and strong. Calcium is required in large quantities for optimum growth during childhood. During adolescence iron requirement of the body increases, and thus they need iron in their diet.
4. Write names of any four deficiency diseases and mention one symptom of each.
Ans:
- Deficiency of iodine leads to a disease called cretinism. Cretinism is a condition of severely stunted physical and mental growth.
- Osteoporosis in adults is caused by a deficiency of Vitamin D. Brittle bones are a symptom.
- Night blindness- Deficiency of Vitamin A
- Scurvy – Deficiency of Vitamin C
5. Match the nutrients given in column A with their functions in column B:
| Column A | Column B |
| i Vitamins and minerals | Bodybuilding and repair of tissues |
| ii Proteins | Energy giving |
| iii Carbohydrates | Protection from the diseases |
Ans:
| Column A | Column B |
| i Vitamins and minerals | Protection from the diseases |
| ii Proteins | Bodybuilding and repair of tissues |
| iii Carbohydrates | Energy giving |
6. Complete the table given below :
| S. No. | Name of nutrient | Main function | Sources | Deficiency Disease |
| 1 | Vitamin B | |||
| 2 | Vitamin C | |||
| 3 | Vitamin D | |||
| 4 | Calcium | |||
| 5 | Iron | |||
| 6 | Iodine | |||
| 7 | Water |
Ans:
| S. No. | Name of nutrient | Main function | Sources | Deficiency Disease |
| 1 | Vitamin B | Helps the body to use energy Keeps the digestive system healthy | Pulses, whole grains, cereals, wheat, rice, etc. | Sore mouth |
| 2 | Vitamin C | All the body cells need Vitamin C because it helps to hold cells together. It also keeps our teeth and gums healthy. | Fruits, leafy vegetables, potatoes, sprouted grains, guava, and amla are the richest sources. | Scurvy |
| 3 | Vitamin D | Works with minerals – phosphorus and calcium to make teeth and bones strong | Oily fish, milk, cheese, butter, ghee, etc. Our body can make Vitamin D when the skin is exposed to sunlight. | Green leafy vegetables, whole cereals, legumes, egg yolk, kidney, liver, heart, jaggery, dates, and pomegranate |
| 4 | Calcium | Strengthen bones and teeth, functioning of muscles. | Milk and milk products, leafy vegetables. | Osteoporosis |
| 5 | Iron | Needed for the formation of haemoglobin | Seafoods like fish and seaweeds.Plants that grow in iodine-rich soil. Salt fortified with Iodine. | Anemia |
| 6 | Iodine | The proper functioning of the thyroid gland in our body. | Seafoods like fish and seaweeds.Plants that grow in iodine-rich soil. Salt fortified with Iodine. | Goiter |
| 7 | Water | Proper functioning of the body, digestion of food, body temperature maintenance, remove waste products from the body. | beverages like buttermilk (lassi), milk, fruit juices, etc. | Dehydration |



