Tourism

Tourism Chapter 22 – Supporting Operations of the Hotel

NIOS Class 12 Tourism Chapter 22B Solutions

INTEXT QUESTIONS 22.1

1. What is the full form of H.R.D.?

Ans: Human Resource.

2. Define Recruitment.

Ans: Recruitment is the process of finding qualified persons to work with the organisation.

3. What is the basic function of the Personnel department?

Ans: Maintaining Payroll, Recruitment, Training, and Welfare.

INTEXT QUESTIONS 22.2

1. List any 2 functions of the security department.

Ans

  • (i) External Access Control.
  • (ii) Material Access Control.
  • (iii) People Access Control.
  • (iv) Internal Access Control (Any two).

2. Why is guest baggage checking important?

Ans: To check the entry of any material i.e. arms, ammunition, explosives, etc. into Hotel Premises.

3. What is the full form of CCTV?

Ans: Closed-Circuit Television.

4. Give an example of a security threat for a hotel.

Ans: Terrorist Attacks like, 26/11, Taj Palace, Mumbai.

Terminal Exercises

1. Define Recruitment.

Ans: Recruitment is understood as the process of searching for and obtaining applicants for jobs, from among whom the right personnel can be selected. Recruitment is the process of finding qualified persons and encouraging them to apply for working with the organisation.

2. Define performance appraisal.

Ans: Performance appraisal refers to the assessment of an employee’s actual performance, behaviour in jobs and their potential for future performance. The purpose of appraisal is to find out his/her training needs, analyse future promotions, pay incentives, retention, or termination.

3. What is guest profiling?

Ans: Detailed data (name, date of birth, address, contact no, etc.) about all guests is kept with the hotel for reference to detect suspicious people.

4. Define sanitation.

Ans: Sanitation can be defined as the study and use of practical measures for the preservation of public health. Alternatively, it can also be defined as “the application of measures designed to protect public health.”

5. What is the role of the HR Department?

Ans: The human resource department plays a major role in helping plan the system and in developing job descriptions, job specification and performance standards, and implementing them. Specialists in that department may be assigned to conduct job analysis and write job descriptions in cooperation with managers, supervisors, and employees. The HR department is not involved in the actual writing of performance standards but plays a diagnostic, training, and monitoring role.

6. What are the basic functions of the finance department?

Ans: The following are the main functions of the finance department

  • Check the Daily General Cashier Report.
  • Carrying out monthly balancing of all hotel bank accounts.
  • To maintain the general ledger, starting from posting, adjusting, and printing.
  • Accounts Payable & Receivable.
  • Audit.
  • Brand Business Services Decision Support.
  • Domestic & International Tax.
  • Financial Planning & Analysis
  • Salaries of all staff.
  • Strategic Initiatives.
  • Treasury.

7. What is the importance of gardening for a hotel?

Ans: Gardening is the practice of growing and cultivating plants as part of horticulture in hotels. It play significant role in beautifying and enhancing tourists or guests experience of the hotels’ external surroundings. In gardens, ornamental plants are often grown for their flowers and overall appearance. Gardens are a place where hotel guests can relax after meetings, eat meals, and socialise.

8. Draw the organisation chart of the sanitation and gardening department.

Ans

9. Explain in detail various measures for security taken by a hotel.

Ans: Security measures at the hotel.

  • Protection and security of hotel property.
  • Crime prevention and investigation.
  • Enforcement of hotel rules and regulations.
  • Provide security for designated functions.
  • Reporting dangerous and unsafe conditions.
  • Security and protection of the personal property of the guests and staff.
  • Issue of ID Cards, Passes, and Permissions for various purposes.
  • Identification and control of unauthorised persons.
  • Coordinating with the district administration.
  • Collecting information useful for maintaining law and order in the hotel.

10. Draw the organisation chart of the Maintenance department.

Ans

Additional Study Materials

Bio Smart Notes

Recent Posts

NIOS Class 12 Tourism PYQ 2023 (SS)

Class 12 Tourism Question Paper 2023 Solved SECTION - A  1. Explain with example 'adventure…

2 days ago

Tourism Chapter 21 – Front Office Operations

NIOS Class 12 Tourism Chapter 21B Solutions INTEXT QUESTION 21.1 1. Mention any three main…

3 days ago

NIOS Class 12 TOURISM PYQ ASS 2023

NIOS Tourism Question Paper Class 12 Solved 2023 SECTION - A  1. Name the most…

4 days ago

Tourism Chapter 20 – Hospitality and Catering Industry

NIOS Class 12 Tourism Chapter 20B Solutions INTEXT QUESTIONS 20.1 1. List the 3 ‘A’s…

5 days ago

TOURISM April 2024

Class 12 Tourism Question Paper Solved April 2024 SECTION—A Choose the most appropriate option out…

6 days ago

Tourism Chapter 22 – Itinerary Planning and Tour Packaging

NIOS Class 12 Tourism Chapter 22A Solutions INTEXT QUESTIONS 22.1 1. What is an itinerary?…

7 days ago

This website uses cookies.