Biology

NIOS Biology 03 Kingdom Plantae and Animalia

NIOS Class 12 Biology Intext Solutions Chapter 3

INTEXT QUESTIONS 3.1

1. Mention one unique feature of bryophytes.

Ans: They complete their life cycle in water and on land.

2. Define alternation of generations.

Ans: Alternation of the gametophytic phase with the sporophytic phase.

3. Name the male and female sex organs of bryophytes.

Ans: Antheridia and Archegonia

4. List the habitat most suitable for the growth of bryophytes.

Ans: Cool and humid place.

INTEXT QUESTIONS 3.2

1. Name the dominant generation of pteridophytes.

Ans: Sporophytic generation. 

2. The stage of pteridophytes which produces spores for continuing rest of the life cycle is.

Ans: Sporophyte

3. Why do you classify pteridophytes under Tracheophyta?

Ans: They have vascular tissues

4. Name the male and female reproductive organs in pteridophytes?

Ans: Antheridia and Archegonia

5. Write the name of the gametophyte of ferns.

Ans: Prothallus

INTEXT QUESTIONS 3.3

1. What does the term gymnosperm mean?

Ans: Naked seeds 

2. Give any two common examples of gymnosperms.

Ans: Cycas and Pinus

3. List two commercial products of gymnosperms.

Ans: Timber, resins

INTEXT QUESTIONS 3.4

1. Name one dicotyledonous and one monocotyledonous family.

Ans: Fabaceae, Poaceae.

2. Give the number of stamens in

(a) Papilionaceae ..

(b) Malvaceae ..

Ans: (a) 10, (b)  infinite

3. Give botanical names of

(a) Rice ..

(b) Arhar ..

(c) Ghrit kumari ..

Ans: (a) Oryza sativa

(b) Cajanus cajan

(c) Aloe barbadumins

4. Where do seeds develop in angiosperms?

Ans: In the Ovary after fertilization

INTEXT QUESTIONS 3.5

1. Member of which phylum possesses the cnidoblasts?

Ans: Cnidaria

2. What do the earthworms possess which help them in locomotion?

Ans: Cetae 

3. Are all the Platyhelminthes parasites?

Ans: No

4. How many pairs of legs do the following have

(i) Insects; 

(ii) Scorpions;

(iii) Spiders 

Ans: (i) 3

(ii) 4

(iii) 3

5. Name the organs by which the starfish move?

Ans: Tube feet

6. Give two examples of the Phylum Arthropoda :

Ans: Prawn, Millipede, or any other

7. Name the phyla which have the following characteristics :

(i) Tube feet. ……..

(ii) Cnidoblasts……

(iii) Chitinous exoskeleton ..

(iv) Jointed legs …..

(v) Nephridia …

(vi) Flattened body and a gut without anus.

Ans: 

  • (i) Echinodermata
  • (ii) Cnidaria
  • (iii) Arthropoda
  • (iv) Arthropoda
  • (v) Annelida
  • (vi) Platyhelminthes

INTEXT QUESTIONS 3.6

1. Name the following

(i) The category of animals possessing a backbone.

Ans: Vertebrata 

(ii) The group of back-boned animals but having no jaws.

Ans: Agnatha

(iii) Any one cartilaginous fish.

Ans: Scoliodon

2. State one difference between cartilaginous and bony fishes.

Ans: Endoskeleton is bony in bony fishes and cartilaginous in cartilaginous fishes, or 5 to 7 pairs of gills in cartilaginous fishes and 4 pairs in bony fishes.

3. Name one bony fish.

Ans: Labeo, Catla.

4. List the three main characters of the phylum Chordata.

Ans: 

  • Notochord at some stage of life
  • Dorsal tubular nerve cord
  • Gill slits at some stage of life.

INTEXT QUESTIONS 3.7

1. How many chambers are there in an amphibian heart?

Ans: Three 

2. Name one tailless amphibian.

Ans: Ichthyophis

3. What is the literal meaning of the term “amphibia”.?

Ans: Can live both in water and on land.

INTEXT QUESTIONS 3.8

1. Name an aquatic reptile.

Ans: Turtle, seasnake

2. How many chambers are there in the heart of a:

(i) lizard; ..

(ii) crocodile ..

Ans: Three and four

3. What is the voice box in birds called?

Ans: Syrinx

INTEXT QUESTIONS 3.9

1. Match the items in Column I with those in Column II.

Column I Column II
(i) Humans(a) Carnivora
(ii) Platypus(b) (b) Ungulata
(iii) Tiger(c) (c) Primates
(iv) Whale(d) Prototheria
(v) Horse(e) Metatheria
(vi) Kangaroo(f) Cetacea

Ans: 

  • (i) – c
  • (ii) – d
  • (iii) – a
  • (iv) – f
  • (v) – b
  • (vi) – e

2. Name the Group of Mammals that includes

(i) Egg-laying mammals 

(ii) Pouched mammals 

(iii) Flesh-eating mammals 

(iv) Aquatic mammals 

(v) Flying mammals 

Ans: 

  • (i) Prototheria
  • (ii) Metatheria
  • (iii) Carnivora
  • (iv) Cetacea
  • (v) Cheiroptera

3. For which characteristic feature are certain animals placed in class Mammalia?

Ans: Mammary or milk glands

4. Name a mammal which has a marsupium.

Ans: Kangaroo

5. Which group of chordates possesses hair?

Ans: Mammalia

Additional Study Materials

Bio Smart Notes

Share
Published by
Bio Smart Notes

Recent Posts

Chapter 14. Adolescence and Young Adulthood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…

12 hours ago

Explain The Causes for The Loss Of Biodiversity

The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…

2 days ago

Chapter 13. Infancy and Childhood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…

3 days ago

Chapter 12. Life Span Perspective on Development Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…

5 days ago

Isolation of Caffeine in Pharmacognosy

Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…

6 days ago

Chapter 11. Thinking and Problem Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…

7 days ago

This website uses cookies.