Biology

Chapter 02 The Kingdom Monera, Protoctista, and Fungi

NIOS Class 12 Biology Intext Solutions Chapter 2

INTEXT QUESTIONS 2.1

1. What is the chemical nature of the circular single chromosome of a bacterium?

Ans: DNA

2. Name the special region in the bacterial cell where genetic material lies.

Ans: Nucleoid

3. What is the main component of cell wall in prokaryotes?

Ans:  Peptidoglycan

4. State one point of difference between flagella and pili.

Ans: Flagella are thicker and longer than pili/used in movement, and used in conjugation.

5. Give one difference between aerobic and anaerobic bacteria

Ans: Aerobic bacteria respire in the presence of oxygen/the anaerobic bacteria respire in the absence of oxygen.

6. What is transferred during sexual recombination in a bacterium?

Ans: A fragment of a DNA strand.

INTEXT QUESTIONS 2.2

1. Name the bacteria that :

(i) Fix atmospheric nitrogen in the soil ….

(ii) Set milk into curd ….

(iii) Cause tuberculosis ….

(vi) Cause tetanus ….

Ans: 

(i) Azotobacter

(ii) Lactobacillus

(iii) Mycobacterium tuberculosis

(iv) Clostridium tetani

2. Approximately how many bacteria may be obtained from one bacterium in an hour?

Ans: Eight

3. Give any three differences between bacteria and cyanobacteria.

Ans: Bacteria – smaller cells, flagella present, sexual recombination by conjugation. 

Cyanobacteria – large cells, no flagella, rare sexual recombination.

INTEXT QUESTIONS 2.3

1. Protoctists are single celled like most of the Monerans. Why have they been put in a separate kingdom? Answer in one short sentence.

Ans: Protoctista are Eukaryotes/ possess a true nucleus.

2. Name the protozoan which causes

(i) Amoebic dysentery …..

(ii) Malaria …..

Ans: 

(i) Entamoeba histolytica

(ii) Malarial parasite or Plasmodium.

3. Which is the kind of asexual reproduction found in Protoctista?

Ans: Binary fission

4. Through which organelle of the protoctists does respiration occur?

Ans: Mitochondria

5. Name the organelle responsible for regulating water content (osmoregulation) in amoeba.

Ans: Contractile vacuole

6. Name two kinds of locomotion found in protoctista.

Ans: Flagellar, Pseudopodial, or amoeboid (any two).

INTEXT QUESTIONS 2.4

1. Name the slender filaments that form the body of a fungus.

Ans: Mycelium

2. What are the types of reproduction found in fungi?

Ans: Asexual and sexual reproduction.

3. Draw two small figures to show asexual reproduction in yeast.

Ans: 

4. Which are the four main kinds of fungi?

Ans: 

(i) Yeast

(ii) Slime moulds

(iii) Mushrooms and Toadstools

(iv) Lichens

(v) Aspergillus/Penicillium/Neurospora

INTEXT QUESTONS 2.5

1. Name

(i) the fungus from which Penicillin is extracted

(ii) a unicellular fungus.

(iii) The fungus that causes wheat rust.

(iv) The whitish cottony mass, growing on stale bread.

(v) Two common human diseases caused by fungi.

Ans: 

  • (i) Penicillium notatum
  • (ii) Yeast
  • (iii) Puccinia graminis
  • (iv) mycelium, Rhizopus
  • (v) spores
  • (vi) Ringworm, Athlete’s foot

2. Who discovered the antibiotic properties of Penicillium?

Ans: Alexander Fleming

Additional Study Materials

Bio Smart Notes

View Comments

  • It's appropriate time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

Share
Published by
Bio Smart Notes

Recent Posts

Chapter 14. Adolescence and Young Adulthood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…

10 hours ago

Explain The Causes for The Loss Of Biodiversity

The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…

1 day ago

Chapter 13. Infancy and Childhood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…

2 days ago

Chapter 12. Life Span Perspective on Development Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…

4 days ago

Isolation of Caffeine in Pharmacognosy

Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…

5 days ago

Chapter 11. Thinking and Problem Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…

6 days ago

This website uses cookies.