English

Chapter 2: How The Squirrel Got His Stripes

NIOS Class 10 English Chapter 2 Question Answer

INTEXT QUESTIONS 2.1

1. Building a bridge was difficult work involving several steps. Complete the steps:

• pulling out __________________________________

• ________________________________________the sea

• _____________________________________shapes

• building the bridge

Ans: The following steps were involved in building a bridge:

  • pulling out rocks & heavy stones from the mountains
  • carrying the rocks & stones to the sea
  • cutting them into shape

2. Complete the following table showing the contrast between the monkey and the squirrel:

Monkey Squirrel
sizesmall \ weak \ soft
voice
strength strong
attitude polite

Ans

Monkey Squirrel
sizegreat \bigsmall \little
voice loudsmall \ weak \ soft
strength strongweak
attitude rude/impolitepolite

3. Why did the monkeys make fun of the squirrel?

Ans: They thought the squirrel was foolish to think of building a bridge with pebbles and to think it could help in building the bridge.

INTEXT QUESTIONS 2.2

1. How did the squirrel justify what he was doing?

Ans: The squirrel justified what he was doing by saying that he did not have much strength, but he could still help by carrying pebbles because he wanted to help Lord Rama in whatever way he could.

2. Why did the squirrel want to help in building the bridge?

Ans: The squirrel wanted to help in building the bridge because he had love for Lord Rama and wanted to show his love for Him.

3. Was the work of the squirrel less important than the monkey’s work? Give reasons for your answer.

Ans: Individual responses.

4. How did the squirrel come into Rama’s hands?

Ans: When one of the monkeys picked the squirrel up by the tail and threw him away, he fell into Lord Rama’s hands.

5. How did the squirrel get his stripes?

Ans: When the squirrel fell into Lord Rama’s hand, he gently and lovingly ran his fingers on the squirrel’s back. The stripes on the squirrel’s back are the marks of Lord Rama’s fingers.

2.3 LET US LEARN GRAMMAR

Exercise 1

Use the dialogues/statements given in each bubble to complete the description in the sentence given against it. The first one is done for you.

1. You are wearing a lovely saree. It’s silk, isn’t it?

1. You are wearing a lovely silk saree.

2. This car is Japanese. It’s very fast.

2. This is a _______________car.

Ans: This is a fast Japanese car.

3. Have you seen my_______________ shirt?

Ans: Have you seen my new white shirt?

4. I want to buy two armchairs. I am looking for wooden ones in brown.

4. I want to buy______________ arm-chairs.

Ans: I want to buy two brown wooden armchairs.

Exercise 2

Complete the sentences using two adjectives in each sentence.

1. My favourite possession is a\ an ________________________________.

Ans: Individual responses

2. I would like to buy a \ an __________________________for my mother.

Ans: Individual responses

3. My father has a \an ___________________________________.

Ans: Individual responses

4. I like ____________. I think she is _______________ actress.

Ans: Individual responses

5. I live in a \an __________________.

Ans: Individual responses

2.5 LET US LISTEN

Complete the following summary by filling each blank with a word from the box:

same, human, colour, alike, different.

We all have a (1)_________ nature and (2)___________ of skin. Nowhere in the world do we find any two people who are the (3)_______. Still we are all (4)______ because we all belong to the (5) _________ family.

Ans: 1) different (2) colour (3) same (4) alike (5) human

TERMINAL QUESTIONS

1. Which qualities of Lord Rama are highlighted in this story?

Ans: Compassion/kindness, gentleness, respect for all living beings.

2. What is the message given through this lesson?

Ans: We should not make fun of the weak and the small. Love is more important than physical strength.

3. Have you ever had an experience in which a person surprised you by doing something which you thought he/she could not do? Describe the situation in 60-80 words.

Ans: Individual responses

Additional Study Materials

Bio Smart Notes

Recent Posts

Chapter 14. Adolescence and Young Adulthood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…

15 hours ago

Explain The Causes for The Loss Of Biodiversity

The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…

2 days ago

Chapter 13. Infancy and Childhood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…

3 days ago

Chapter 12. Life Span Perspective on Development Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…

5 days ago

Isolation of Caffeine in Pharmacognosy

Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…

6 days ago

Chapter 11. Thinking and Problem Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…

7 days ago

This website uses cookies.