Biology

31 Immunobiology: An Introduction Intext Questions Solutions

NIOS Biology Intext Solutions Chapter 31

INTEXT QUESTIONS 31.1

1. Who is considered as the father of immunobiology?

Ans: Edward Jenner

2. What are the three main functions of immunological defense?

Ans: Broadly, immunological defence serves three functions :

  • (i) Defence against microorganisms.
  • (ii) Homeostasis, i.e., removal of damaged (non-functional) cells to maintain a normal state.
  • (iii) Surveillance, i.e,. recognition and destruction of mutant cells.

3. Define immunology.

Ans: Study of the organisation and function of the immune system.

INTEXT QUESTIONS 31.2

1. Name the two categories of immune cells.

Ans: 

(i) Central or primary lymphoid organs.

(ii) Peripheral or secondary lymphoid organs.

2. Name the organ found in birds where B cells are produced. 

Ans: Bursa of Fabricius.

3. Write the two main functions of B cells.

Ans: Main functions of B cells:

  • (i) Initiate antibody-mediated immune response.
  • (ii) Transform into plasma cells that secrete antibodies.

4. Name the cells responsible for synthesis of antibodies.

Ans: Plasma cells/B-cells

5. What is the function of T-helper cells?

Ans: Promote response by B-cells resulting in antibody production, and also activate other T-cells.

INTEXT QUESTIONS 31.3

1. Name the part of antigen which makes contact with antibody.

Ans: Epitope

2. How many types of immunoglobulins are known? (Give only the number).

Ans: Five

3. Name the immunoglobulin found in the highest concentration.

Ans: Immunoglobulin G

4. Which type of immune response is responsible for the killing of cancer cells?

Ans: Cell-mediated immune response

INTEXT QUESTIONS 31.4

1. Mention two physical barriers of the body.

Ans: 

  • (i) Skin
  • (ii) Epithelial cell layer of the respiratory system.

2. Macrophages are found in large numbers in the following organs :

Ans: 

  • (i) Lung
  • (ii) Liver
  • (iii) Spleen

3. Give two examples of each of the following:

(i) Killed organism vaccine.

(ii) Live attenuated organism vaccine 

(iii) Toxoid vaccine 

Ans: 

  • (i) Typhoid vaccine, Pertussis vaccine.
  • (ii) BCG, Rubella vaccine.
  • (iii) Diphtheria vaccine, Tetanus vaccine.

Additional Study Materials

Bio Smart Notes

Share
Published by
Bio Smart Notes

Recent Posts

Chapter 14. Adolescence and Young Adulthood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…

15 hours ago

Explain The Causes for The Loss Of Biodiversity

The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…

2 days ago

Chapter 13. Infancy and Childhood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…

3 days ago

Chapter 12. Life Span Perspective on Development Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…

5 days ago

Isolation of Caffeine in Pharmacognosy

Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…

6 days ago

Chapter 11. Thinking and Problem Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…

7 days ago

This website uses cookies.