1. Define nutrition and nutrients.
Ans:
2. Name the various nutrients of food.
Ans: Carbohydrates, fats, proteins, minerals, vitamins, and water.
3. Differentiate between macronutrients and micronutrients.
Ans:
4. Name the following :
(i) two water-soluble vitamins
(ii) two sources of roughage
(iii) two sources of proteins
Ans:
5. If equal amounts of sugar and butter are consumed, which one will provide more energy?
Ans: Butter
1. Define malnutrition.
Ans: The condition resulting from a lack of essential nutrients in the diet is malnutrition.
2. What is PEM? Name two diseases caused due to PEM.
Ans: Protein Energy Malnutrition; Marasmus, Kwashiorkor
3. A person has low haemoglobin content, tires easily and looks pale. Name the disease he is suffering from.
Ans: Anaemia
4. Give two food items which can prevent vitamin D deficiency.
Ans: milk, cod liver oil, egg yolk, exposure to light (Any two)
1. List any two causes of obesity.
Ans: Overeating, lack of exercise, and hormonal imbalance.
2. Suggest two methods to prevent obesity.
Ans: Avoid fried food, carbohydrates, take regular exercise, eat green leafy vegetables (Any two).
3. Mention two symptoms of excessive intake of Iron.
Ans: Constipation, Diarrhoea, epigastric pain (any two).
4. Define hypervitaminosis. Name two vitamins which, when taken regularly in diet, cause hypervitaminosis.
Ans: Excess presence of vitamins in the body. vitamin A and D.
NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…
The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…
NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…
NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…
Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…
NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…
This website uses cookies.