Biology

24 Genetics and Society

NIOS Biology Intext Solutions Chapter 24

INTEXT QUESTIONS 24.1

1. Name any two recent techniques in genetics.

Ans: Genetic engineering or recombinant DNA technology, gene cloning, and DNA fingerprinting (any two).

2. Define gene cloning.

Ans: A technique of producing many identical copies of a particular gene.

3. What is a gene bank?

Ans: A collection of all the genes of any human or genes of any other organisms in various clones of bacteria.

INTEXT QUESTIONS 24.2

1. What is the popular term for recombinant DNA technology?

Ans: Genetic engineering.

2. What is meant by DNA splicing?

Ans: Joining of two pieces of DNA belonging to different species.

3. What is a plasmid, and why is it called a vector for genetic engineering?

Ans: A Plasmid is a separate circular piece of DNA found in bacteria. It is used to carry the desired gene from a particular organism into bacteria.

INTEXT QUESTIONS 24.3

1. Use the example of Bt crops to state importance of transgenic crops.

Ans: Transgenic crops like Bt crops reduce the need for the use of insecticides, which are toxic to humans and other animals.

2. What is a cry protein?

Ans: Cry protein is an insecticidal (insect-killing) protein produced by Bt crops. The Cry protein produced by Bt crop causes toxicity or poisoning when it enters the pest’s stomach, killing the pest

3. Exploiting a biological resource of another country without being authorised is called. 

Ans: Biopiracy

4. When and why was the Biopatent Act adopted in India?

Ans: 1970

5. What is the duration of a patent for pharmaceutical products in India?

Ans: 20 years

INTEXT QUESTIONS 24.4

1. Define genome.

Ans: A collective term for the full set of genes of an organism.

2. What is genomics?

Ans: The Science of the analysis of genes in the DNA of an organism, relating each gene to its function.

3. What is the use of genomics?

Ans: Helps to identify defective genes so that correction may be possible by gene therapy.

4. Why should a genetic counsellor have good knowledge of genetics?

Ans: Because the counsellor has to advise regarding the possibility of genetic disorders in the next generation.

5. Expand the abbreviation PCR.

Ans: Polymerase Chain Reaction

6. Why is the technique DNA fingerprinting named so?

Ans: DNA fingerprinting is named so because this technique can distinguish the DNA of a person from that of another.

Additional Study Materials

Bio Smart Notes

Share
Published by
Bio Smart Notes

Recent Posts

Chapter 14. Adolescence and Young Adulthood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…

14 hours ago

Explain The Causes for The Loss Of Biodiversity

The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…

2 days ago

Chapter 13. Infancy and Childhood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…

3 days ago

Chapter 12. Life Span Perspective on Development Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…

5 days ago

Isolation of Caffeine in Pharmacognosy

Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…

6 days ago

Chapter 11. Thinking and Problem Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…

7 days ago

This website uses cookies.