Biology

20 Growth and Development in Plants

NIOS Biology Intext Solutions Chapter 20

INTEXT QUESTIONS 20.1

1. Distinguish between growth and development.

Ans: 

  • Growth: Increase in the number and size of a cell, organ, or organism.
  • Development: Series of qualitative & quantitative changes including growth, differentiation, and maturation.

2. What is differentiation?

Ans: Process of change in cells, tissues, or organs to carry out different functions.

3. What role does it play in plant growth and development?

Ans: Similar cells organise to form a group called a tissue to perform a particular function

INTEXT QUESTIONS 20.2

1. Name the plant hormones concerned with the following:

(i) Elongation of cell.

(ii) Shedding of leaves

(iii) Breaking seed dormancy 

Ans: 

  • (i) Auxin
  • (ii) Ethylene
  • (iii) Abscisic acid

2. Mention two functions of auxin

Ans:

  • (i) Cell elongation
  • (ii) Delays the fall of leaves
  • (iii) suppresses the growth of lateral buds (any two)

3. What is the difference between dedifferentiation and redifferentiation?

Ans: 

  • Dedifferentiation: Process by which precursor cells become distinct cell types to perform a specific function.
  • Redifferentiation: Process by which the plant cells, while undergoing dedifferentiation, lose their capacity to divide once again but mature to perform specific functions.

4. Which two hormones are essential for vascular tissue differentiation?

Ans: Auxin and cytokinin.

INTEXT QUESTIONS 20.3

1. Distinguish between phototropism and geotropism

Ans: 

  • Phototropism- Movement induced by light
  • Geotropism- Movement induced by gravity

2. Give two examples of turgor movement

Ans: 

  • Closure of leaves at the fall of darkness
  • Dropping of leaves on touch
  • Closing the leaves of the Venus flytrap to catch an insect that lands on it (any two)

Additional Study Materials

Bio Smart Notes

Share
Published by
Bio Smart Notes

Recent Posts

Chapter 14. Adolescence and Young Adulthood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…

10 hours ago

Explain The Causes for The Loss Of Biodiversity

The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…

1 day ago

Chapter 13. Infancy and Childhood Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…

2 days ago

Chapter 12. Life Span Perspective on Development Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…

4 days ago

Isolation of Caffeine in Pharmacognosy

Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…

5 days ago

Chapter 11. Thinking and Problem Textbook Solutions

NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…

6 days ago

This website uses cookies.