1. Answer any 4 out of the given 6 questions on Employability Skills (1 x 4 = 4 marks)
i. What is a sentence?
a. A group of ideas that form a complete paragraph
b. A group of words that communicates a complete thought
c. A set of rules that we must follow to write correctly
d. A set of words that contains basic punctuation marks
ii. Mrs. Sharma’s children fall sick very often. They have cold and cough every month. What should she do?
a. Grow organic food in kitchen garden
b. Use air purifiers with HEPA filters
c. Keep them inside the house all the time
d. Paint her house with non-VOC paint
iii. Rohan has feelings of emptiness, abandonment, and suicide. What type of personality disorder is this?
a. Borderline
b. Dependent
c. Avoidant
d. Obsessive
iv. An entrepreneur who starts a business, nurtures it, and makes it reach a point of self-sustenance is –
a. Technical
b. Industrial
c. Professional
d. Non-technical
v. What does S stands in acronym SMART to set goals?
a. Specific
b. Sustainable
c. Special
d. Safety
vi. A ______ is an arrangement of cells in a horizontal manner.
a. Column
b. Row
c. Cell
d. Worksheet
2. Answer any 5 out of the given 7 questions (1 x 5 = 5 marks)
i. Name any two types of mushrooms.
Ans: Paddy straw mushroom and White button mushroom.
ii. Name any two value-added products of tomato.
Ans: Tomato ketchup and Tomato Puree
iii. Name the two ultra-micro nutrients.
Ans: Mo and Co
iv. Name any two plant species that are used in biopesticide formulation.
Ans: Chrysanthemum, Azadirachta
v. ICMR, New Delhi, recommendation of consumption of fruits per capita every day for balanced diet is.
Ans: 120g
vi. Name any two propagation structures used in nursery.
Ans: Shade house and mist house
vii. Name the three primary nutrients.
Ans: Nitrogen, Phosphorus, and Potassium
3. Answer any 6 out of the given 7 questions (1 x 6 = 6 marks)
i. Type of water which forms very thin film around soil particles and is not available to the plants.
Ans: Hygroscopic water
ii. Name two types of surface irrigation method.
Ans: Basin method and Furrow method
iii. Carrot is a good source of vitamin ____.
Ans: Vitamin A
iv. Name any two nutrients where deficiency symptoms appear on new leaves of the plant.
Ans: Fe and Mn
v. Early vegetative, tasseling and silking stage are critical stage of irrigation of crop.
Ans: Maize
vi. Name two epigeic (surface dwellers) species of earthworms used in Vermicomposting.
Ans: Eisenia fetida and Eiseniella tetraedra
vii. Name any two informal styles of gardens.
Ans: Buddhist garden and Japanese garden
4. Answer any 5 out of the given 6 questions (1 x 5 = 5 marks)
i. Name the largest species of honey bee.
Ans: Apis dorsata (The rock-bee)
ii. National Centre for Organic and Natural Farming is located at.
Ans: Ghaziabad, U.P.
iii. Name any two compulsory legislations for quality control of foods.
Ans: Prevention of Food Adulteration (PFA) Act, 1954, and Essential Commodity Act, 1955
iv. Zero energy cool chamber is based on principle of.
Ans: Direct evaporation cooling
v. Parasites which live inside the body of the host and derive their nutrition from it is known.
Ans: Endoparasite
vi. Treatment done with dematerialized water supplemented with germicides and acidified with citric acid to pH 4.0-5.0 in order to restore the turgor of flowers wilted after harvest, storage or transport is known as ______.
Ans: Conditioning/Hardening
5. Answer any 5 out of the given 6 questions (1 x 5 = 5 marks)
i. Name the chemical preservative which is commonly used products having natural colour such as anthocyanins.
Ans: Sodium Benzoate
ii. A honey bee colony has only one functional female known as ____.
Ans: Queen
iii. A nutrient which is essential component of Adenosine Triphosphate (ATP) which is
directly responsible for energy transfer reactions in plants.
Ans: Phosphorus
iv. Name any two fruit crops that are being organically grown and are exported.
Ans: Pineapple and cashewnut
v. Name any one test that determine the amount of pectin in fruit juices.
Ans: Jelmeter test
vi. Who is known as the Father of Canning.
Ans: M. Nicolas Appert
6. Answer any 5 out of the given 6 questions (1 x 5 = 5 marks)
i. Mention any two non-edible Oil Cakes.
Ans: Castor cake and cotton cake
ii. Name the food safety programme developed for NASA to ensure the safety of food products that were to be used by the astronauts in the space programme.
Ans: Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)
iii. Name any two pre-cooling methods followed for rapid removal of the field heat from freshly harvested horticultural produce.
Ans: Hydro cooling and Forced air cooling
iv. Irradiation treatment is done for sprout inhibition in vegetable crops (Any two)
Ans: Onion and potatoes
v. Mention the principal form for uptake of potassium by plants is.
Ans: K+
vi. Name any fruit crops that are rich source of proteins.
Ans: Cashewnut and almond
Answer any 3 out of the given 5 questions on Employability Skills (2 x 3 = 6 marks)
Answer each question in 20 – 30 words.
7. Why is listening attentively important? Support your answer with four reasons.
Ans: Four reasons why listening attentively is important-
8. List four characteristics of entrepreneurship.
Ans: Four characteristics of entrepreneurship are-
9. Give four ways to maintain positive attitude.
Ans: Four ways to maintain a positive attitude-
10. Enumerate four advantages of presentation software.
Ans: Four advantages of presentation software-
11. Write four benefits of green jobs.
Ans: Four benefits of green jobs are-
Answer any 3 out of the given 5 questions in 20 – 30 words each (2 x 3 = 6 marks)
12. What is Organic agriculture?
Ans: Organic agriculture is a unique production management system that promotes and enhances agro-ecosystem health, including biodiversity, biological cycles, and soil biological activity, and this is accomplished by using on-farm agronomic, biological, and mechanical methods in exclusion of all synthetic off-farm inputs.
13. Enlist different methods of composting.
Ans: The Indian Bangalore Method, The Indian Indore Method, Indian Indore heap method, Indian Coimbatore method, NADEP method, ADCO Method.
14. What do you understand by term soil productivity?
Ans: The capability of soil to produce a specified crop yield under well-defined and specified systems of management of inputs and environmental conditions.
15. Enlist various principles of preservation of food.
Ans: There are three main principles:
16. What is Mega Food Parks Scheme?
Ans: The Mega Food Parks Scheme (MFPS) is the flagship program of the Ministry of Food Processing Industries (MFPI) during the 11th five-year plan. The scheme aims to accelerate the growth of the food processing industry in the country through facilitating the establishment of a strong food processing infrastructure backed by an efficient supply chain.
Answer any 2 out of the given 3 questions in 30– 50 words each (3 x 2 = 6 marks)
17. Mention the problems of Jelly making.
Ans: Problems of Jelly making
18. Differentiate between puffing and flaking.
Ans: Puffing: – Puffed grains are often used as breakfast cereals or as snack food. During puffing, grains are exposed to a very high steam pressure, which causes the grain to burst open. The puffed grains can be further processed by toasting, coating, or mixing with other ingredients.
Flaking: – Flaked cereals are partially cooked and can be used as quick-cooking or ready-to-eat foods. The grains are softened by partially cooking in steam. They are then pressed or rolled into flakes, which are dried. The flakes are eaten crisp and should have a moisture content of below 7%.
19. Write the deficiency symptoms of nitrogen in plants.
Ans:
Answer any 3 out of the given 5 questions in 50– 80 words each (4 x 3 = 12 marks)
20. Explain the importance of soil organic carbon and discuss in detail the various management practices and their functions that increase soil organic carbon.
Ans: Importance of Soil Organic Carbon: -While the agricultural sector can impact the carbon cycle on a large scale, often through the release of carbon, farmers have a vested interest in retaining and increasing soil organic carbon for individual fields because soil and yield tend to improve when the soil organic carbon level increases. Higher soil organic carbon promotes soil structure or tilth, meaning there is greater physical stability. This improves soil aeration (oxygen in the soil) and water drainage and retention, and reduces the risk of erosion and nutrient leaching. Soil organic carbon is also important to chemical composition and
biological productivity, including fertility and nutrient holding capacity of a field. As carbon stores in the soil increase, carbon is sequestered, and the risk of loss of other nutrients through erosion and leaching is reduced. An increase in soil organic carbon typically results in a more stable carbon cycle and enhanced overall agricultural productivity, while physical disturbances of
the soil can lead to a net loss of carbon into the surrounding environment due to the formation of carbon dioxide (CO2).
Management practices that can increase soil organic carbon
| Management practices | Functions and explanation |
| Conservation tillage practices | Conservation tillage practices, including no-till management, aid in storing soil organic carbon, keeping the physical stability of the soil intact.When reduced-till systems are combined with residue management and manure management, soil organic carbon can increase over time. |
| Crop residue management | Returning crop residue to the soil adds carbon and helps to maintain soil organic matter. |
| Cover crops | Conservation tillage practices, including no-till management, aid in storing soil organic carbon, keeping the physical stability of the soil intact. When reduced-till systems are combined with residue management and manure management, soil organic carbon can increase over time. |
| Manure and compost | Adding organic amendments such as manure or compost can directly increase soil carbon and also result in increased soil aggregate stability. This enhances the biological buffering capacity of the soil, resulting in greater yields and yield stability over time. |
| Crop selection | Perennial crops eliminate the need for yearly planting and increase soil organic carbon by root and litter decomposition post-harvest. Crops with greater root massin general, add to root decomposition and physically bond aggregates together. Using high-residue annual crops can also help reduce net carbon loss from cropping systems. |
21. Discuss about the various schemes of Government of India for promotion of organic farming in India.
Ans: The Government of India is promoting organic farming through various schemes like
The financial assistance is provided on the basis of project proposals received from States, including Maharashtra. Indian Council of Agricultural Research (ICAR) under Network Project on Organic Farming, with lead center at Project Directorate for Farming Systems Research, Modipuram, is developing a package of practices of different crops and cropping systems under organic farming in different agro-ecological regions of the country.
22. Discuss in detail the various post-harvest factors affecting the post-harvest quality of flowers.
Ans: Post-Harvest Factors
Anti-ethylene compounds in preservative solutions reduce the action of ambient ethylene as well as the autocatalytic production of ethylene by fresh cut flowers. Fresh cut flowers responding to silver thio sulphate are carnation, orchids, gypsophila, gladiolus, gerbera, snapdragon, alstromeria, agapanthus, anemone, and sweet pea.
The greatest improvement in cut flower quality and longevity is obtained when DICA or DDMH is combined with sucrose.
Other methods are room cooling and vacuum cooling. Flowers can be stored for a longer period at a low temperature. There are two methods of cold storage -wet and dry. The wet method is short-term storage, in which cut stems are dipped in water. Dry storage is a more labour-intensive method and is costly. The controlled atmosphere based on reduction of respiration rates, conservation of respirable substrates during storage, and delay in ethylene-triggered changes causes senescence.
It involves the use of an increased level of CO2 and decreased levels of O2 in the atmosphere, low storage temperature, and prevention of the build-up of endogenous ethylene.
Lack of light during prolonged transportation, particularly at high temperatures, causes yellowing of leaves in many flowers. Shipment of flowers is usually done by road, air, and sea. For short distances and time periods shorter than 20 hr, cut flowers may be transported in insulated trucks without refrigeration after precooling and proper packing. Air shipment is quickest, and usually, the temperature is not controlled during the flight. The flowers should be pulsed with STS before air shipment.
23. Describe in detailed manner the various principles of landscape gardening.
Ans: Principles of Landscape Gardening
24. Enlist the various components of jam and explain the processing of Jam in detailed manner along with flow sheet for processing of fruits jam.
Ans: Components of Jam
Processing of Jam
Judging of End-Point: –
Flow-Sheet for Processing of Fruit Jam
Click here to download CBSE Class 12 Agriculture Sample Paper 2024 and start your exam preparations.
NIOS Class 12 Psychology Chapter 14 Answers INTEXT QUESTIONS 14.1 Match the following in column…
The most common causes for biodiversity loss are habitat loss, pollution, over-exploitation of natural resources,…
NIOS Class 12 Psychology Chapter 13 Answers INTEXT QUESTIONS 13.1 Fill in the blanks- 1.…
NIOS Class 12 Psychology Chapter 12 Answers INTEXT QUESTIONS 12.1 Put the following words into…
Caffeine is chemically 1,3,7-trimethylxanthine, a purine base, found in tea, cocoa, kola, guarana, etc. It…
NIOS Class 12 Psychology Chapter 11 Answers INTEXT QUESTIONS 11.1 Fill in the Blanks: 1.…
This website uses cookies.